Voorkomen uithuisplaatsing

Verkeert een gezin in een acute crisis en is er sprake van mogelijke uithuisplaatsing van een kind?
De methodiek Families First biedt uitkomst!

In samenwerking met Praktikon hebben we onderzoek uitgevoerd onder de gezinnen die tussen 2014 en 2020 Families First hebben ontvangen. De conclusies:

✔️ Bij 80% van de gezinnen is uithuisplaatsing van het kind voorkomen
✔️ De beoogde doelgroep van Families First wordt met 94% goed bereikt
✔️ Bij de gezinnen wordt gemiddeld aan 8,8 van de 10 kwaliteitsaspecten voldaan: de behandelingsgetrouwheid is 88%
✔️ Wanneer een traject aan minimaal 6 van de 10 kwaliteitsaspecten voldoet dan heeft de behandelingsgetrouwheid een significant effect op het voorkomen van uithuisplaatsing

Families First is gebaseerd op het uitgangspunt dat uithuisplaatsing voorkomen kan worden en een veilige thuissituatie voor een kind te realiseren is. Dit wordt gedaan door in een acute crisissituatie, gedurende korte tijd intensief te werken aan het versterken en uitbreiden van de aanwezige competenties van de gezinsleden.

Er wordt gekeken naar beschikbare vaardigheden, aanwezige kennis en verschillende mogelijkheden. Ook wordt de opvoedingsbelasting verminderd. Families First benut de crisis om verandering tot stand te brengen.

Download of bekijk hier de infographic:
Infographic FamiliesFirst – Kwaliteitstoetsing (2014-2020)

Families First wordt door 12 jeugdhulporganisaties uitgevoerd. Samen bewaken we de kwaliteit van implementatie en borging van deze crisisinterventie.

Benieuwd op welke manier Families First binnen jouw organisatie het verschil kan maken? Of nieuwsgierig naar wat Families First voor jouw gezinnen kan betekenen?

Neem contact op met adviseur Brenda Riegman.

Deel artikel

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.