Zwembaden in de gehandicaptenzorg, onbetaalbaar!?
Onbetaalbaar is dat; je bent de hele dag aan een rolstoel gekluisterd in de zorginstelling en nu kun je opeens vrij bewegen in het water van een zwembad. Eindelijk geen last van de lichamelijke beperking. Een gelukzalige blik in je ogen. Dit is kwaliteit van leven.
Niet alleen deze mensen ervaren dat zo, ook veel verwanten en zorgverleners zien welk effect het zwemmen heeft op het welzijn van hun kind, broer, zus of cliënt.
En decennia lang konden deze cliënten ook gewoon zwemmen in het zwembad van de instelling. Maar de tijden veranderen. Zorgtarieven staan al jarenlang onder druk. De tarieven van onderhoud en beheer van zwembaden rijzen de pan uit. Veel zorginstellingen hebben de afgelopen jaren nauwelijks in vernieuwing van zwembaden geïnvesteerd en denken noodgedwongen na over sluiting.
De financiële reserves zijn eigenlijk nodig voor het vastgoed, dat er nogal eens beroerd bij staat. Een vernieuwd zwembad staat onderaan het wensenlijstje. En laten we wel wezen, een zwembad is ook wel een erg dure voorziening. Als zwemmen onderdeel is van een therapie, oké dan bied je dat aan. Maar wat te doen met zwemmen als dagbesteding of met recreatief zwemmen? Daar zijn toch wel alternatieven voor? Maar ja, je wilt toch ook het beste voor het welzijn van je cliënt. Hoe kom je hier als bestuurder uit?
Samen met samenwerkingspartner Thérèse van den Hurk heb ik eerder dit jaar een zorginstelling mogen helpen om een weg te vinden uit dit dilemma. In nauw overleg met de cliëntenraad en de raad van cliëntvertegenwoordigers.
We hebben de vastgoedplannen bestudeerd, gerekend aan de meerjarige financiële cijfers, gezocht naar alternatieve financieringsbronnen, milieuwetgeving bekeken en ook ingezoomd op het feitelijke gebruik van het zwembad: wie zwemmen er eigenlijk en waarom? Ook hebben we de kosten onderzocht van de begeleiding bij het zwemmen en contact gelegd met publieke en private zwembaden in de buurt. Op basis van deze en nog veel meer informatie hebben we enkele alternatieven voor het openhouden van de zwembaden bedacht en gewogen. En dat geheel voorgelegd aan de bestuurder en gepresenteerd aan cliënten en hun verwanten.
Ik benijd een zorgbestuurder niet die voor zo’n keuze staat. Die weet wat zwemmen voor de cliënten betekent, maar heeft met het beperkte budget ook nog zoveel andere prioriteiten. Dan helpt het als je een visie hebt op de zorg, behandeling en dagbesteding, de langere termijn in het vizier houdt, maar ook weet aan welke knoppen je moet draaien om je organisatie vandaag financieel gezond te houden.
Mocht jij als bestuurder van een zorgorganisatie je ook afvragen of er een toekomst is voor de zwembaden laat het ons weten. We zetten graag onze expertise voor je in!