Klantcase Odion woonlocatie

Actueel

Klantcase Odion woonlocatie

Odion helpt zo’n 1750 kinderen en volwassenen met een beperking om iedere dag zo fijn mogelijk te maken. Thuis of buitenshuis, op het werk of in de vrije tijd. Odion is actief in de regio’s Zaanstreek, Kennemerland en Waterland en heeft 63 locaties, waar 1500 medewerkers en vrijwilligers actief zijn.
De woonlocatie van deze klantcase biedt zorg aan 19 (jong)volwassenen met een lichamelijke beperking, niet-aangeboren hersenletsel en soms een licht verstandelijke beperking. Binnenkort gaan de bewoners en het team verhuizen naar een nieuwbouwlocatie.

De opdracht

Met een verhuizing breekt een nieuwe fase aan. In de voorbereiding van de verhuizing naar de nieuwbouwlocatie wordt niet alleen nagedacht over de inrichting van de woonlocatie maar ook over de inrichting van het team. Voor een team dat zo goed op elkaar is ingespeeld, is dat spannend!  VanMontfoort werd gevraagd om in één sessie het team te begeleiden in de voorbereiding daarop.

Onze aanpak

Door een goede voorbereiding met de teamleiders hebben we een programma ontwikkeld waarin we hebben gekozen voor een inclusieve aanpak. Inmiddels hadden de teamleiders een besluit genomen over de inrichting van het team. Met dit besluit openden we  ‘het kampvuurgesprek’, een begeleide gespreksvorm,  waarmee iedereen werd uitgenodigd om zich uit te spreken over het gewenste en/of eventueel gevreesde toekomstperspectief dat hij of zij voor zichzelf en voor de bewoners zag.

Het resultaat

Doordat alle perspectieven werden gehoord en erkend, ontstond er in het team en bij de teamleiders een  gezamenlijke mindset om met vertrouwen te werken aan een gewenste toekomst. Hieraan is een eerste concrete aanzet gegeven in een creatieve opdracht, waarmee de teamleiders samen met het team verder praktisch aan de slag kon.

“Op een veilige en fijne manier zijn alle perspectieven gehoord, gezien en erkend waardoor het team vertrouwen heeft gekregen om er voor te gaan. Dit heeft er toe geleid dat we met elkaar duidelijk hebben gekregen wat ons te doen staat waarvoor we ook direct een opzet hebben gemaakt ” 

De ervaring

“Jullie begeleiding is integer geweest waardoor mensen de ruimte hebben gevoeld zich uit te spreken (…) Doordat het teamproces bewust door jullie aanpak werd vertraagd, kon er goed naar elkaar worden geluisterd en worden aangevoeld wat het team nodig heeft.” 

VMTraining_Logo_Algemeen_FullColor_S

Onderdeel van VanMontfoort

Wij ondersteunen jouw professionele
groei binnen het sociaal domein.

Bedankt!

Wij hebben je
bericht ontvangen.

We zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.